Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Рентите в област Добрич тази година - най-ниските за последното десетилетие

Рентите за земеделска земя в Добричкия регион - традиционен лидер в страната по най-високи възнаграждения, паднаха до рекордно ниско равнище поне за последното десетилетие, съобщиха от браншовите организации на арендатори и земеделски кооперации.
Изплащането на рентите започна като собствениците на земя в областта получават средно за декар по 30-40 лева при 70-80 лева преди година, заяви за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му в лошата стопанска година с много ниски добиви земеделски производители ще теглят кредити, за да изплатят рентите и да посрещнат разходите за пролетната сеитба.
И председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов потвърди пред БТА, че само отделни стопанства изплащат най-много по 50 лева за декар, както ги задължават сключените договори със собствениците на земя.
Според обобщените данни на Териториалното статистическо бюро-Североизток през 2019 година средната цена за наем/аренда на един декар ниви в Добричка област е достигнала 87 лева или със 77.6 на сто повече от средната цена за страната. Най-високи ренти преди година са получили собствениците на земя в община Балчик - 95 лева за декар, и в селата на Добричката община - 90 лева, сочи статистическото наблюдение. Средната стойност на рентата в региона се покачва устойчиво като през 2010 година е достигала 61 лева за декар.
Плащали сме и по-ниски ренти - по 10-20 лева, в първите години на хаос и сформиране на структурите в земеделието, коментира за БТА Младен Мартинов, председател на една от най-големите земеделски кооперации в региона - "Черно море" в Балчик. По думите му сегашната рента от 55 лева, която стопанството е започнало да изплаща, е най-ниската от 2007-а, когато българското земеделие се приобщава към общата селскостопанска политика на Европейския съюз. В последните години земеделската кооперация, която обработва 39 000 декара земя, е изплащала на собствениците по 100-130 лева за декар.
В трийсетгодишната ми земеделска практика това е втората толкова неблагоприятна година, белязана от сушата. За разлика от 2001-а, когато природата също беше в немилост, сега приемаме ситуацията по-спокойно, защото в кооперацията има натрупани резерви, казва Мартинов. По думите му и в световен мащаб земеделието се е сблъскало с проблеми и по-високата цена на пшеницата тази есен донякъде компенсира ниските добиви в Добричко.
Толкова слаба реколта в житницата на България от 178 килограма зърно от декар много земеделски производители не помнят да е прибирана. Лошата година може и да спре наддаването за рентите, които нямат икономическа логика, смята председателят на НАЗ. По думите му асоциацията е установила при свое проучване, че в Европейския съюз по-високи ренти изплащат само в Нидерландия и Дания, където се развива предимно оранжерийно производство и земеделската земя е малко. Стойността на рентата трябва да бъде процент от добитата продукция, посочва Костадинов.
Надеждата е сушата да си отиде през новата стопанска година, надяват се зърнопроизводителите. Най-хубавото е, че въпреки недостига на влага, пшеницата вече поникна, казва председателят на земеделската кооперация "Черно море".

c