Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Днес е Европейският ден за повишаване на информираността за антибиотиците

На 18 ноември се отбелязва Европейският ден за повишаване на информацията в обществото относно антибиотиците. Целта му е да осигури платформа и подкрепа за национални кампании за разумното използване на антибиотици.

Терминът „антибиотик“ е използван за пръв път през 1942 г. от американския микробиолог Селман Ваксман за вещества, извлечени от микроорганизми, които пречат на растежа на други микроорганизми. Тази първа дефиниция не включва срещащите се в природата вещества, като стомашния сок и перхидрола, които убиват бактериите, но не се получават от микроорганизми, както и синтетичните антибактериални съединения, като сулфонамид.

С напредъка на медицинската химия днес повечето антибиотици са полусинтетични – получени с химична модификация на срещащи се в природата изходни вещества, като например групата на бета-лактамите, включваща пеницилините и цефалоспорините. Някои антибиотици, като аминогликозидите, все още се получават от живи организми, докато други се произвеждат по изцяло синтетичен път, например сулфонамидите и хинолоните.

Откритието и въвеждането на антибиотиците в началото на 20-ти век доведоха до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче, неразумното и често неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведе до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход.

18 ноември е отбелязан за първи път в страните от Европейския съюз като Ден на антибиотиците през 2008 година.

Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Разумното използване на антибиотици може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците за бъдещите поколения.

c