Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Без маски в класните стаи ще са само най-малките ученици

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на настоящата епидемична обстановка в страната.

„Да затваряш хората в домовете им – това не са лесни задачи и не са лесни решения. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешнот заседание на кабинета.

По думите му, локалното вземане на решения за редуване на обучение в електронна среда и в присъствена форма, остава най-правилният подход за учебните заведения в конкретната ситуация в страната.

„Този метод е правилен – там където няма зарази, децата да учат. На другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите. Използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто“, изтъкна министър-председателят.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отново заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, но когато става дума за по-кратък период от време.

„Обсъдихме ситуацията с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда“, увери Вълчев.

Той посочи, че е обсъждано и предстои да бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи – за учениците от 5 до 12 клас, като единствено за най-малките ученици изискването няма да има задължителен характер.

Образователният министър посочи, че моментният режим на противоепидемични мерки – носенето на маски в класните стаи, в България е най-либералния спрямо предриетото в останалите европейски страни.

Видеозапис – ТУК

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *