Водещи новини - дясно Здраве

Председателят на фармацевтичната колегия в Добрич: Против съм „зелените коридори”

Категорично съм против „зелените коридори”, заяви пред Про Нюз Добрич председателят на Регионалния фармацевтичен съюз /РФС/ в Добрич Лалка Стойчева. Припомняме, че според тях 8 до 10 часа и от 13.30 до 16.30 часа в аптеките могат да пазаруват възрастни хора над 65 години.

Според Стойчева часовете, определени за „зелените коридори”, не се спазват. По думите й не е редно пет часа от работното време на аптеката да бъдат само за възрастни хора и те да могат да пазаруват и през другото време. „Не може да дойде пациент с рецепта и аз да го върна и да кажа – Ще чакаш да ти дойде времето – категорична е тя. – Особено ако се касае за антибиотик, особено ако се касае за дете”. По думите на председателя на съсловната организация много често става дума за антибиотик, чийто прием трябва да започне веднага. „Не съм съгласна, не мога да върна пациент, нека да се опитат да ме глобят”, каза фармацевтът.

Тя обясни, че функцията й е първо да изпълнява рецепти. А възрастните хора много често посещавали аптеките без такива, искали да си купят някакви регулярни неща, да си ги заредят в къщи. Докато в момента всички млади хора идват с рецепти, посочи Лалка Стойчева. По думите й често това са родители, които не са отишли на работа заради болните си деца. Днес тя обслужила две такива рецепти на деца преди 10 часа. Едната майка споделила – Предупредих, че ще закъснея за работа, защото ще водя детето си на лекар. „Как да я върна и как да я карам да чака да стане 10 часа?”, попита фармацевтът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *