Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич кандидатства за средства за ремонта на Органовата зала

Община Добрич ще кандидатства за финансиране за ремонт на зала „Добрич“ пред ОП „Региони в растеж“. Проектът е "Обновяване на културна инфраструктура – зала ‚Добрич", изготвен по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по интегрираните планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020.  

За ремонта на Органовата зала се говори отдавна. През месец юни т.г. Община Добрич обяви обществена поръчка за цялостното й обновяване. От администрацията обясниха, че това е направено с цел когато финансирането бъде одобрено, тази процедура вече да е изпълнена.

Основните ремонтни дейности обхващат покрива, фасадите, гримьорнитe, спомагателнитe помещения и коридори, зрителнатa зала и сцената, представителни помещения, гардеробни и санитарни възли.

Обща сума на проекта с ДДС е 2 334 130 лева. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е  1 272 050 лева, стойността на инвестиционния кредит, който трябва да бъде изтеглен, е 693 390 лв., а собственото участие на общината - 368 688 лв.

Сградата на зала „Добрич“ е строена през 1975 година. Освен зрителна зала с 550 места, има и прилежащи фоайета, гримьорни, репетиционни, работни и обслужващи помещения. През 1988 година е монтиран орган, какъвто малко градове в страната притежават и който създава условия за по-богат културен живот. В периода на експлоатация на сградата са правени няколко частични ремонта, а миналата година бе ремонтирано покривното покритие.

На предстоящата сесия ще се гласува решение, че Общинският съвет декларира поемането на ангажимент за устойчивост на проекта.

c