Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Недостигът на кадри е причината за липсата на денонощна аптека в Добрич

Липсата на достатъчно кадри е причината в Добрич да няма денонощна аптека, сподели за Про Нюз Добрич председателят на Регионалната фармацевтична колегия Лалка Стойчева. Припомняме, че вчера Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която призова за разкриването на денонощни аптеки в помощ на борбата с коронавируса.

Стойчева посочи, в Добрич няма денонощна аптека поне от 4-5 години. В момента в областния град има две аптеки, които работят с удължено работно време. Едната е пред болницата, тя е до 1 часа след полунощ. Другата се намира в ЖК „Христо Ботев”, тя е до 21.30 часа, сутрин отваря в 7 часа. 

Нямаме физическа възможност за разкриване на денонощна аптека в Добрич, нямаме аптека с толкова много фармацевти, може би освен тези на Марешки, каза председателят на съсловната организация. Тя обясни, че според изискванията на закона за да работи аптека трябва да има магистър-фармацевт. По думите й трябва да се осигурят минимум трима за денонощието – за по осем часа, плюс в събота и неделя трябва да има човек, за да могат да се завъртат смените. „Няма такава аптека в Добрич. Това е основната причина – липсата на достатъчно кадри”.

Лалка Стойчева сподели, че няма представа как се справят пациентите ако им бъде изписана рецепта късно през нощта. „Искрено се надявам, че по-сериозните случаи минават до към, 1 часа докато работи аптеката пред болницата”, каза тя.

Липсата на денонощна аптека в Добрич е голям проблем, говорили сме с Общината, но няма как да го разрешим, посочи председателят на Регионалния фармацевтичен съюз. По думите й от организацията са препоръчали да се говори с веригите, защото в тях има повече магистри. „При нас няма – ние сме по един, най-много по двама магистри в аптека. За това е много трудно”, каза Стойчева. Тя допълни, че са предложили на Общината да разкрие общинска аптека, която да обслужва тази социална функция.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *