Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мръсен въздух в почти цялата страна, в ТОП10 е и Добрич

В почти цялата страна тази сутрин се отчитат високи нива на замърсяване на въздуха. 11 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормите, а индексът на Европейската комисия "Air Quality Index" определя качеството на въздуха като „лошо и потенциално опасно”, съобщава NOVA.

Тази сутрин в ТОП 10 на градовете с най-високи нива на насищане с прахови частици у нас бе и Добрич.

Пред последните дни замърсеността на въздуха е осезаема - заради сутрешните мъгли, които задържат праха в ниските слоеве на атмосферата, както и безветрието. Към традиционните източници на замърсяване - битовото отопление, транспорта и последствията от мащабните ремонтни дейности на канализационната и водопреносна мрежа, се добавя и облачният фронт от пустинен прах от Африка, който преминава над южната половина на Европа и с периферията си засяга нашата страна.

Прогнозата за следващите дни показва, че предстои трайна промяна на времето, като за района на област Добрич се очакват значителни количества дъжд и понижение на температурите още от тази нощ. Вятърът и дъждовете със сигурност ще спомогнат поне частично да намалеят нивата на замърсеност в град Добрич и региона.

c