Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ковид-секторът в болницата в Добрич е пълен, разкриват още 20 легла

Ковид-секторът в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич е пълен, всички легла са заети, дори имаме няколко пациенти в повече. Това съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков.

По думите му сутринта положителните пациенти в Ковид-сектора са били 32, имало е и 10 изчакващи. Други трима са настанени в Отделението по анестезия и интензивно лечение. Припомняме, че капацитетът на сектора е 40 легла.

Предстои в МБАЛ да бъдат разкрити още 20 легла за пациенти с коронавирус и те трябва да станат общо 66. В момента са предприети реорганизационни мерки. Това се налага във връзка с разпореждане на министъра на здравеопазването, според което леглата за пациенти с COVID-19 трябва да са 20 процента от всички легла в лечебното заведение. Д-р Желязков изрази надежда реогранизацията да приключи до края на седмицата. Новите 20 легла ще се намират също в Ковид-сектора. Има място в него, той е предвиден за по-голям потенциал, каза изпълнителният директор.

По думите му ще има трудности по отношение на персонала. Трябва да назначаваме допълнително кадри, защото пациентите изискват грижа, посочи той. Д-р Желязков съобщи, че болницата е готова да приеме студенти-стажанти, стига да има желаещи да работят в нея. Направена е заявка пред Медицинския университет във Варна за десет души. Надяваме се да дойдат поне няколко, каза лекарят.   

c