Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Има вероятност до Нова година работниците от мина „Оброчище“ да получат дължимите заплати

 „От Фонда за гарантиране на вземания казаха, че ще направят всичко възможно до Нова година заплатите на работниците от мина „Оброчище“ да бъдат изплатени“, заяви в Добрич председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Над 100 работници имат да получават възнаграждения от работодателя.

Работниците от мина „Оброчище“ ще имат време да кандидатстват за обезщетения

Манолова обясни, че проблемът се мултиплицира заради некоректността на работодателя. „Сега в хода на работа на служителите от НОИ се установява, че различните институции разполагат с различна информация за размера на работните заплати, които са плащани и тези, които са дължими. Заради това разминаване в документите работата на администрацията на НОИ се забавя“, посочи тя.

Гледат делото за обявяване в несъстоятелност на мина „Оброчище”

По думите й, заради нежеланието на държавата да плати разноските по делото за несъстоятелност се рискува мината да остане без охрана. „Тя вече е наводнена и се похабява един безценен ресурс на българската държава, който се попилява пред очите ни заради безхаберието на институциите. Така мината няма да може да бъде отново въведена в експлоатация. Още през 2017 година алармирах, че концесионерът не е коректен не само към работниците, но и към държавата. Питам министъра на енергетиката и шефа на НАП ще внесат ли разноски по делото за несъстоятелност, за да бъде мината съхранена, докато се точи цялата процедура?“, каза бившият омбудсман.   

c