Водещи новини - дясно Култура Образование Общество

Днес е Международният ден на студентите

Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември от 1941 година. Датата е избрана тогава от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти през 1939 година.

Ян Оплетал е студент на Медицинския факултет на Карловия университет в Прага, който е застрелян на митинг за Чехословашкия ден на независимостта на 28 октомври 1939 г. Той е тежко ранен при тази антинацистка демонстрация срещу германската окупация на Чехословакия и умира две седмици по късно.

На 17 ноември хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации заради смъртта на Оплетал и окупацията. Жертви стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 година. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо в Чехия и Словакия денят се чества и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *