Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

110 години чества СУ "П. Р. Славейков“ - Добрич

С филм за историята, знанията и опита в съвремието, Славейковци посрещат своя патронен празник и 110-годишния юбилей на училището. Създаден с общите усилия на учители и ученици и със специалния принос на бивш възпитаник – оператора Николай Колев, филмът обединява вълненията на всички, свързани с училище „Петко Рачов Славейков“.

По повод 110-годишния юбилей всички Славейковци получиха подарък – луксозен юбилеен вестник.

„Благородно и величаво е делото да се създаде училище, но още по-стойностно е да го съхраниш, да превърнеш в традиция вградените в него усилия и мечти, да му вдъхнеш неповторим дух и с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат започнатото. Вече 110 години това благородно дело обединява нас, Славейковци - учители, ученици, родители, служители. Обединява ни с онова позитивно и съзидателно чувство, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. С гордост можем да заявим, че продължаваме достойно да пишем страниците на нашата история и нека със здраве, духовни сили и мъдрост заедно да преодолеем предизвикателствата на бъдещето!“ Това е част от поздрава към всички Славейковци от директора на училището, Георги Георгиев.

Луксозното издание съдържа химна на Славейковци, поздравителни адреси от съмишленици и партньори в благородната кауза за по-високо и качествено образование, топли думи на благодарност, искрени пожелания и много цветно настроение.
На страниците на вестника бивши Славейковци споделят вълнуващи преживявания от годините, прекарани в любимото училище. Любознателният читател ще открие спомени от ветераните преподаватели, както и есета на тема „Моето училище“. Рубриките на вътрешните страници включват и вълнуващи изповеди „ От другата страна на катедрата“ на възпитаници на училището, сега вече преподаватели.
Средно училище „Петко Рачов Славейков“ с гордост припомня, че през последната учебна година влезе в Топ 100 на училищата в България след НВО по БЕЛ и Математика на седмокласниците. Наред с успехите в полето на знанията, Славейковци са на върха и в спорта, става ясно от последната страница на вестника. Богатият снимков материал и прекрасните ученически рисунки оформят истински мост между поколенията и отразяват най-запомнящите се моменти от живота на училището.

"От висотата на тази почетна възраст с гордост можем да погледнем нашето минало и нашето бъдеще. СУ „ П. Р. Славейков“ е училище с минало, богато на спомени. Училище с настояще, изпълнено с предизвикателства. Училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него. 110 години сме част от историята на българското образование. Духът на едно училище се носи от тези, които поддържат традициите и ги предават от поколение на поколение. Повече от цял век даваме най-ценното на своите ученици: знание, възпитание, пример, приятелства. През нашите класни стаи са преминали хиляди млади хора, които успешно се реализират в различни области на живота. Те са нашата визитна картичка, нашият отличителен знак, защото името на СУ „П. Р. Славейков“ е гаранция за добро образование. Зад успехите стоят творческите усилия и всеотдайният труд на много учители, превърнали работата си в призвание. В навечерието на патронния празник на училището, отдаваме не само почит към светлата личност на нашия патрон Дядо Петко Славейков, но и изказваме искрена благодарност към всички творци на историята на училището ни. Днес, повече от век след създаването си, то продължава да е място с широко отворени врати към знанието, където ехти детска глъч, кипи учителски ентусиазъм.
110-годишнината е заслужен повод за гордост за всички – ученици, учители, родители, защото сме част от една достойна история. Вярваме, че и нашите следовници ще продължат традицията, защото да си част от голямата общност на нашето любимо училище, е признание и отговорност. Нека носим с гордо вдигната глава тази чест! Честит празник!", споделят от учебното заведение.

http://www.prslaveikov.com/110-godini-utchilishte-vslaveykovv/

c