Култура Общество

За пръв път в родния град показват дарени скулптури и рисунки на автор от Добрич

„Непознатият Веселин Василев“ /1973-2018/ – така е озаглавена изложбата от дарени скулптури и рисунки, която на 19 ноември 2020 г. ще бъде представена в Художествената галерия на град Добрич.

Колекцията-дарение е получена на 09 юли 2020 г. и включва скулптури и рисунки на художника, включени в изложбата „В памет на Веско“ в галерия „Академия“ – София. Пред добричката публика ще бъдат показани 43 творби на автора – 20 пластики и 23 рисунки, които вече са част от художествения фонд на културното ведомство. Към експозицията вече е издаден и каталог, благодарение на катедра „Скулптура“ към НХА – София, и със съдействието на ХГ – Добрич и Община град Добрич, съобщиха от ръководството на галерията в Добрич.

Веселин Василeв е роден на 10.08.1973 г. в град Добрич. Учи в Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. През 1998 г. завършва висшето си образование в Националната художествена академия, специалност „Скулптура“, в класа на проф. Крум Дамянов, а от 2003 г. е асистент в същата катедра. Член е на СБХ.

Непознат за добричката публика, художникът преждевременно ни напусна през 2018 г. Ценителите на изкуството в родния му град за пръв път ще видят негови творби – пластики и рисунки, дарени на галерията, и работи, притежание на семейството му.

„Той стоеше в катедрата по един много негов, тих, дълбок, без думи начин. Начин, който внушаваше, без да говори. В работите, които оставя, няма суета и бъбривост, себеизразяване. Те носят чистота, тишина, съзерцание, вглъбеност, доброта. Остава някак недовършено и недоизказано художническото в него.“ Проф. Емил Попов

„Да, трябва да направим това за него, да направим това, което той не направи, да запознаем средите, имащи професионален интерес, с достиженията му на творец, изследовател и преподавател. Нека направим първата стъпка към съхраняването му за бъдещето и спомена за краткия, но съдържателен живот на нашия колега преподавател.“ Доц. Валентин Господинов

В работите, дарени на ХГ – Добрич, можем да открием пълно припокриване между характера на личността и творчеството на художника Веско Василев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *