Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Оборудване, което ще защитава персонала в пандемията, ще закупи ДКЦ I в Добрич

Медицинско оборудване „Мини вертикален ламинарен бокс клас – II“ има намерение да закупи ръководството на Диагностично-консултативен център I в Добрич. Това става ясно от писмо на управителя на лечебното заведение д-р Мариян Ананиев, с което прави мотивирано предложение за даване на съгласие от Общинския съвет. Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на местния парламент на 24 ноември.

Ламинарният бокс осигурява защита на пробата за изследване, на околната среда и медицинския персонал в микробиологична лаборатория. Той ще бъде използван при ежедневните изследвания на биологични материали - носни и гърлени секрети, храчки, секрети от устна кухина, бронхиални секрети и др. При обработката на тези материали е възможно отделянето на микроаерозоли, съдържащи микроби и вируси, което налага повишаване на сигурността.

Във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия от COVID-19, закупуването на горепосочения актив ще даде възможност за предоставяне на по-качествена медицинска услуга и повишаване сигурността на персонала в лечебното заведение, се посочва в писмото на д-р Ананиев.

Общата прогнозна стойност за закупуване на „Мини вертикалният ламинарен бокс клас – II“  е до  12 300 лв. без включен ДДС. Управителят на ДКЦ-I декларира, че дружеството е в състояние да осигури финансовите средства за инвестицията.

c