Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Депутатът, бивш шеф на МБАЛ-Каварна, лекува пациенти с COVID-19 в болницата в Шумен

Урологът и доскорошен управител на МБАЛ в Каварна д-р Десислав Тасков, който в момента е народен представител, днес влезе в графика на Ковид лечение в болницата в Шумен. Той застъпи като доброволец на обяд, ще кара и нощна смяна.

Както Про Нюз Добрич вече писа, тримата депутати лекари от БСП - проф. Михайлов, д-р Тимчев и д-р Тасков, започват работа в две болници, където не достигат лекари – тези в Свищов и Шумен.

С д-р Тасков като доброволец в лечебното заведение в Шумен влезе и зам.-кметът на града д-р Светлана Маркова. Независимо кой каква специалност е - всеки две ръце са ни от помощ, каза директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов. Той допълни, че и сега лекари от всички сектори лекуват ковид пациенти.

Пред журналисти д-р Тасков сподели, че е предприел този ход, защото желае да помогне. Пристигайки в Шумен той разбрал, че пациентите с коронивирус в болницата са над 250.

Д-р Тасков е разпределен в Урологичното отделение, което е преоборудвано с 50 легла за лечение на хора с COVID-19. „Помагам като лекар, всички сме завършили медицина, с каквото мога да съм от помощ ще го направя”, каза народният представител.

По думите му има притеснения, и това според него е нормално, но не изпитва страх. „Целта е да помогна, защото проблемът тук наистина е сериозен. Няма болница в България с толкова много пациенти в момента, колегите изнемогват”, каза лекарят.

Той посочи, че състоянието на пациентите е стабилно, но е запуснато, самолекували са се по две-три седмици и постъпват в болница след като вече са се влошили. „Основният проблем в момента е недостатъчно доброто структуриране на доболничната помощ – каза лекарят – Т. е. има неадекватно, непълноценно или липса на лечение, изчакване заради социалния статус на пациентите, пазене да не се тестуват или липса на възможност да се тестуват, липса на възможност за адекватна терапия. И в крайна сметка всичко това рефлектира върху приема в болниците, а там вече нещата са по-сериозни”.

Депутатът и бивш шеф на болницата в Каварна заяви, че ще остане в Шумен колкото е необходимо. Не скри притеснението си дали ще издържи на натоварения график, по думите му такъв той е бил когато е бил студент и специализант.  

„Много простичко казано – дошло е време за малко човечност и взаимопомощ и да не забравяме, че сме лекари”, каза д-р Тасков. Той е народен представител от една година, последно е работил в онкологичната болница във Варна.

c