Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Две първи места за читателите на Георги Марков от ЕГ „Гео Милев“ – Добрич

Творческата лаборатория: „Текстът Георги Марков“ от ЕГ „Гео Милев“ - Добрич, която действа като провокация към съвременността и литературата за година време, бе част от малките научно-изследователски общности на Ученическия институт на БАН. Младите изследователи Иван Друмев, Симона Колева и Гергана Василева от единадесети клас презентираха своите теми онлайн 12 ноември от студиото на радио „Добруджа“, съобщи преподавателят на български език и литература Дияна Боева.

Председател на журито на секция „Литература и Обществени науки“ бе Йоана Спасова-Дикова, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН, а сред членовете бяха доц. Елка Трайкова завеждащ Секция „Нова и съвременна българска литература" към БАН.

Журито нарече проекта на учениците и техния ръководител Дияна Боева мащабен, присъждайки две първи места за добричките гимназисти, които ще получат грамоти и парични награди. Консултант на проектите е д-р Христо Боев от ШУ „Епископ Константин Преславски“, който споделя в своята рецензия към проекта: „Внимателно е проследен творческият път на писателя от „Победителите на Аякс“ до „Репортажите“.

Работата в творческата лаборатория е сериозна предпоставка за тълкуването на различни текстове на Георги Марков съобразно жанровите им характеристики, при което ясно се интерпретират ценностите и нормите, характерни за близкото минало.

Особено внимание заслужава анкетата с Димитър Бочев, Димитър Кенаров и Любен Марков, която е ценен източник за бъдещите изследователи на творчеството на Георги Марков“.

c