Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отново джаги в Добрич - организират поредното събитие по футбол на маса

За четвърта неделя в Добрич ще се проведе събитие, свързано с футбола на маса, или джагата, съобщи за Про Нюз Добрич Ивайло Иванов от добричкия клуб за настолни игри „D 20“, който е организатор, заедно с варненския спортен клуб по футбол на маса Ja-Ra.

Началото е от 16.00 часа на 15 ноември в кафе-клуба на ул. „Георги Кирков“ 20. В програмата  е включена свободна игра с професионалисти и много забавление, тренировка и обяснение на техники на живо от професионалисти, образователна част за футбола на маса, федерациите и състезанията по света и в България, турнир с награди.

Футболът на маса или разговорно джага е широко разпространена игра за отмора. От 2006 година в лицето на Българската федерация по футбол на маса в страната официално има структури и условия за популяризирането на този спорт.

В България се използват имената джага, джаги и футбол на маса. На английски официалното име е „table soccer“, но се използва и „table football“. Най-често употребяваната дума в английско говорещата международна общност си остава „foosball“ или „foos“.

Играта е патентована още в началото на миналия век, но в България първите маси се появяват чак през 60-те години на 20 век.

Следва бум на джагата през 80-те години, който е последван от рязък спад на популярността ѝ, в резултат на появата на електронните и компютърните игри.

Клубът за настолни игри „D 20“ е открит през май 2019 година от ентусиасти, желаещи да превърнат хобито си в бизнес и благодарение на спечелено финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

c