Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Делото срещу бившия депутат от Добрич Живко Мартинов е върнато на спецсъда

Делото за изнудване срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е върнато на спецсъда заради неясен протест на прокуратурата и невръчени мотиви, съобщи българският правен портал lex.bg.

Това определи състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Веселина Вълева и докладчик Даниела Росенова.

През юли спецсъдът осъди Мартинов условно на 2 години затвор само по обвинението, че е изнудвал бизнесмена Антон Проданов да му даде един тон суров суджук, който уж бил за премиера Бойко Борисов. Мартинов казал на Проданов, че доставката е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“. Следват и други заплахи: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Съдия Мария Кавракова обаче осъди Мартинов само за първия тон суджук, защото за него имало и други показания освен тези на пострадалия Проданов. Условната присъда тя обясни накратко с това, че Мартинов е признат за изнудване, което е отпреди 10 години.

Отделно бившият депутат е обвинен, че е принудил бизнесмена да му даде 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. По всички тези обвинения обаче той беше оправдан на първа инстанция.

От системата на спецсъда е видно, че мотивите към присъдата са били изготвени още през септември, но не са публикувани, както и самата присъда, макар да е четена публично. От вчерашното определение на АСНС става ясно, че с тях не са се запознали дори Мартинов и Проданов, който е граждански ищец по делото.

Прокуратурата е останала недоволна от оправдателната част на присъдата и от наложеното на бившия депутат наказание. В протеста си държавното обвинение е предложило на втората инстанция, ако не намери основание да отмени оправдателната част от присъдата, то поне да завиши наказанието на Мартинов за изнудването за суджука, както и да му наложи глоба и конфискация на имущество.

След като се е запознала с мотивите на спецсъда, прокуратурата е поискала втората инстанция да признае Мартинов за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение за изнудване, което включва и продължавано престъпление, но и по това, което е било изменено в хода на делото. Съдът обаче не е разбрал какво точно иска прокуратурата, защото в обвинителния акт са посочени едни дати, на които е изнудвал Проданов, а в измененото обвинение са други. Отделно пък спецсъдът е признал Мартинов за виновен за изнудване в съвсем различен период.

„От протеста на СП не е ясно какви претенции има държавното обвинение към постановения съдебен акт… В протеста не се държи сметка, че освен правната квалификация на престъплението в него се съдържат обстоятелства относно времето и мястото на извършване на инкриминираните деяния. Обстоятелствата относно времето на извършване на деянията са различни в обвинителния акт и в обвинението предявено по реда на чл. 287 НПК. С присъдата подсъдимият Мартинов е признат за виновен за различен период от този, инкриминиран в двете обвинения. В този смисъл протестът не е съответен на предявените обвинения на подсъдимия и не може да бъде разбрана волята на държавното обвинение“, се казва в определението на АСНС.

Затова апелативните съдии са върнали делото на първата инстанция, която трябва да даде 7-дневен срок, в който прокуратурата да поправи протеста си и да посочи „какво се иска от въззивната инстанция“. Освен това Мартинов и Проданов трябва да се запознаят с мотивите на първата инстанция и да допълнят жалбите си.

Бившият депутат от ГЕРБ първоначално беше обвинен за 6 престъпления, за които обаче не беше съден. Освен изнудванията, прокуратурата го беше обвинила за принуда, закана с убийство, лично укривателство и престъпление срещу реда на управление.

В началото на разследването прокуратурата съобщи, че депутатът е изнудвал не само за доставка на месни деликатеси, но за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането там на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис.

c