Без категория

Белетристът Диян Енев ще получи в Добрич Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Община град Добрич ще връчи Националната литературна награда „Йордан Йовков“ и Отличие за 2020 година по повод 140 години от рождението на писателя. Церемонията ще се състои на 20 ноември, петък, от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Носител на приза е белетристът Деян Енев, а носител на Отличие запринос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е проф. д.ф.н. Милена Кирова. Отличията се връчват въз основа на решение № 14-5 от 27 октомври 2020 г. на Общински съвет град Добрич.  

На тържествената церемония слово за Йордан Йовков ще изнесе проф. д.ф.н. Милена Кирова. Произведения на класика на българската литература ще представи актьорът Янко Лозанов.

Програмата същия ден предвижда и полагане на цветя на паметника на Йордан Йовков от 16.00 ч., а в 16.30 ч. ще бъде засадено дърво в памет на твореца в Алеята на именитите личности, свързани с Добрич и Добруджа, в Градски парк „Свети Георги“.

Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от Община град Добрич през 1970 година по повод 90-годишнината от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков и се връчва на всеки пет години. Досегашни нейни носители са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев, Георги Мишев. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, проф. д.ф.н. Иван Сарандев, Йордан Дачев, Атанас Цонков, проф. д.ф.н. Светлозар Игов, д-р Кремена Митева.

Община град Добрич кани обществеността на града да се включи в събитията, посветени на 140-годишнина на Певеца на Добруджа Йордан Йовков.

Събитията ще се проведат съобразно всички противоепиндемичните мерки и разпоредби.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *