Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

10 г. затвор за шофьор от Добрич, оставил пострадал при катастрофа да умре в бункер

Наказание 10 години лишаване от свобода получи 29-годишен  подсъдим,  предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за причиняване на смърт, вследствие на пътнотранспортно произшествие

29-годишният Светослав С., предаден на съд от Окръжна прокуратура Добрич за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Г.С. на 20 г., като е избягал от местопроизшествието и е управлявал моторното превозно средство без да има необходимата за това правоспособност, бе осъден днес от състав на Добричкия окръжен съд на 10 години лишаване от свобода.  

На 17 февруари миналата година рано сутринта Светослав С.  заедно с пострадалия Г. С. и още две  лица, след като извършили кражба на кабели от трафопост, се качили в лек автомобил „Сеат“, придобит от подсъдимия предния ден, и потеглили по околовръстния път на Добрич в посока към село Житница. Автомобилът бил управляван от неправоспособния Светослав С. Той карал с несъобразена скорост, изгубил контрол върху управлението му, последвал удар в бордюра, след което автомобилът се преобърнал.

След катастрофата съучастниците на 19-годишния Гюнал го заключили в бункер и оставили да умре

Вследствие на катастрофата Гюнал получил наранявания и бил в тежко състояние. Светослав го отнесъл на гръб и го оставил в бункер в района на Авиобаза Добрич. Вместо да потърсят своевременно медицинска помощ за него, подсъдимият и другите две лица си тръгнали, а автомобилът останал на местопроизшествието.

Около час по-късно, случаен минувач подал информация на тел.112 за намиращ се по околовръстния път на гр.Добрич катастрофирал автомобил. Вследствие на проведените оперативно-издирвателни мероприятия било установено едното от лицата, които са пътували в автомобила, което отвело полицейските служители в бункера, където бил оставен пострадалия. Той бил намерен в крайно тежко състояние, но жив, и бил своевременно транспортиран в МБАЛ гр. Добрич. Въпреки оказаната на пострадалия в болничното заведение медицинска помощ и поради тежките увреждания по него, оказали се несъвместими с живота, същият починал.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна.

Както Про Нюз Добрич още тогава съобщи, катастрофата е станала около 5,30 часа на 17 февруари на околовръстния път в района на “Топливо”.  Четиримата били извършили кражба на кабели. Лекият автомобил „Сеат” е бил управляван от 28-годишен шофьор без книжка от Житница. В колата са пътували още трима мъже – на 19, 28 и 31 години. Най-младият от тях, който се е возел на задната седалка, пострадал тежко. След катастрофата, шофьорът и другите двама избягали от местопроизшествието и изоставили тежко раненото момче. То било открито  часове по-късно. Настанили го в реанимацията на МБАЛ- Добрич, но починало на следващия ден. 

 Родствениците на Гюнал бяха категорични, че смъртта на момчето не е в резултат на катастрофата. Те обвиняваха в убийство шофьора и другите двама, които са пътували с момчето. След катастрофата те са го влачили на метри от колата и са го захвърлили в бункер край летището, който заключили, разказа член от семейството на момчето.

„Детето е било в безсъзнание,  вероятно са решили, че е мъртво. Взели са номерата на колата, изкарали, каквото могат,  и избягали”, добави той.

Тримата повикали кола, която ги откарала по домовете им по улица „Купен” в Добрич. Всички живеели там, макар по документи регистрацията им да е по родните им места. „Не проумяваме защо не са взели Гюнал и да го откарат до болницата”, споделиха близките на починалото момче.

Тримата се прибрали у дома и легнали да спят. На сутринта майката на момчето отишла да го търси, но тримата, макар да били у дома си, не се показали. Жените им обяснявали, че са болни и имат грип. Не казали, че са катастрофирали, че Гюнал е ранен и са го изоставили.

Полицаите намерили документи в колата, от които разбрали кои са катастрофиралите. Но, никой не знаел, че момчето е тежко ранено и захвърлено в бункера. Открили единия от бегълците, известен като Чопи. Той бил със счупена ръка. Когато го питали къде е Гюнал, той не казал. Близките не са наясно по какъв начин полицията е разбрала къде е Гюнал. Но, денонощие по-късно – около 6 часа на 18 февруари, го открили. Още дишал. Когато майка му отишла при него и му говорела, той обърнал глава към нея и само нея гледал. “Бил е в съзнание. Не е вярно, че е бил в безсъзнание. Откарали го в Спешна помощ. По-късно е починал”, разказаха близките.

„Престоял е едно денонощие в бункера на студ. Лекарите са казали, че детето е щяло да живее, ако е било открито навреме”, споделят близките. Те недоумяват защо поне не са го оставили при колата.

Категорични са: За нас това е убийство, детето не е умряло от катастрофата. Според близките на загиналото момче, то е можело да бъде спасено, ако своевременно е била потърсена спешна медицинска помощ.

Ядосани, бащата на момчето и още трима, посетили единия от тримата – 31-годишен мъж, когото открили в дома на родителите му в село  Фелдфебел Дянково и гот набиха. Той бе настанен в болницата с множество телесни наранявания. Извършителите на побоя бяха задържани след полицейска акция.

Близо три седмици Светослав се укриваше и бе обявен за общодържавно издирване.  

c