Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Здравните власти: „Зеленият коридор“ за пазаруване може да се промени според обстоятелствата

 „Зеленият коридор“ за хора над 65 години за пазаруване в хранителни магазини и аптеки може да бъде променен при мъгли и заледявания, каза здравният министър д-р Костадин Ангелов на брифинг в МС. Решено бе той да бъде между 8.00 и 10.00 часа, но при лошо време може да бъде изместен от 14.00 до 16.00 часа. Ако пък има струпвания пред търговските обекти и аптеките, коридорът ще бъде разширен.

Смъртността у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция, като България е на 7-о място в ЕС, стана ясно на брифинга. На картата на Европа само Финландия е в оранжевата зона. Добрата новина е, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната - те са  почти 1000 души на денонощие.

Заетостта на леглата в болниците е 40%, а заетостта на интензивните легла е 23%. Най-сериозни са проблемите в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

1802 души медицински персонал в момента са положителни за COVID-19. От тях 121 са приети в болница, а 9 са в интензивни отделения. Починалите са 22-ма.

По отношение на учебния процес, рамката за цялата страна е, че ако има заболяемост 15% учениците се извеждат в електронна среда. Оттам нататък областните щабове могат да надграждат тази рамка със свои решения и заповед от МОН.

Министър Ангелов призова хората да не се презапасяват с лекарства, да не се самолекуват и да не купуват на своя глава антибиотици.

c