Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Патронажна грижа получават нуждаещи се от пет общини в област Добрич

Всеки ден специално сформираните екипи на „Патронажна грижа“ в пет  общини от област Добрич помагат на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, хора, поставени под задължителна карантина и самотни родители на деца до 12 г., които не могат да ги оставят сами. Общо 542 нуждаещи се разчитат на екипите за доставка на храни, лекарства и други продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Услугите по „Патронажна грижа“ включват и съдействие за заплащане на битови сметки и за неотложни административни услуги. „Патронажната грижа“ се предоставя по проекти на общините на обща стойност над 806 000 лв., финансирани със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Услугите не се предоставят в общините Балчик, Каварна и Шабла, тъй като не са подали проектни предложения.

„Патронажната грижа“ се предлага в общините Генерал Тошево, Добричка,  Добрич, Крушари и Тервел.

В условията на пандемията най-уязвимите групи получават подкрепа и чрез Оперативна програма „Храни“. В последната кампания за раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти ще бъдат подпомогнати общо 4882 нуждаещи се в област Добрич. Те ще получат общо 120 тона храни от първа необходимост на обща стойност над 312 000 лв. Всеки един пакет съдържа 16 продукта, които най-често присъстват на българската трапеза. За първи път домакинствата с повече от трима членове получават по два пакета с храни.

c