Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кой може да дари плазма обясниха от Кръвния център във Варна

Започва извличането на кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология във Варна, съобщи за Про Нюз Добрич координаторът на центъра Яна Василева. Днес са били прегледани първите пациенти, които са пожелали да станат дарители, предстои извършването на процедурата.

За медията ни Василева обясни какви са изискванията към желаещите да дарят плазма. Трябва да са минали 40 дни след положителния им РSR-тест. Те трябва да са на възраст от 18 до 60 години. Необходимо е да представят положителен PSR-тест или епикриза. Изискване е да са клинично здрави. От Кръвния център посочиха и кои желаещи не могат да станат дарители. Това са хората, които приемат медикаменти, такива с хронични заболявания - диабет, хипертония, автоимунни заболявания и др. Плазма не могат да дарят и пациенти в следоперативни състояния.

Подборът  на дарители на този етап става с предварително записан час за преглед на телефон 0897 900 891 - Яна Василева. След покриване на съответните критерии се насрочва час за извършване на процедурата.

c