Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден за борба с пневмонията

На 12 ноември се отбелязва Международният ден за борба с пневмонията. Началото е през 2009 година, а целта - да се повиши информираността относно болестта и да обедини хората за борбата с нея. Денят е избран по инициатива на Световната здравна организация, Глобалната коалиция за борба с детската пневмония и 140 неправителствени организации.

От пневмония умират най-много деца под 5-годишна възраст в света. Според статистиката, само през 2015 г. повече от 900 000 деца са починали от това предотвратимо и лечимо заболяване, като 3 % от тях са новородени. Иновациите в диагностиката и лечението на пневмонията са ключови за предотвратяване на детската смъртност и най-вече за тези деца, които е най-трудно да бъдат достигнати. Изключително важно е да се намери нов метод за ранна диагностика на пневмонията в здравните заведения, където рентгените и лабораторните тестове не са налични или са недостатъчни.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Инфекцията причинява възпаление на алвеолите на белите доброве и напълването им с течност или гной. Пневмонията затруднява приема на кислорода, който вдишвате, а симптомите й могат да варират от леки до тежки и включват кашлица, висока температура, втрисане и затруднено дишане. Често се разпространява чрез кашлица, кихане, при допир със заразен човек и дори дишане.  Може да се прихване и чрез допир с хора, които дори не проявяват никакви симптоми на болестта. В зависимост от защитните сили на организма, придружаващите заболявания и възрастта, тежестта на протичане варира от почти безсимптомни форми, до тежка дихателна недостатъчност с опасност за живота на болния.

c