Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

COVID диагонали: БЛС - самолечението е опасно, доц. Мангъров - аспирин и (О)

"Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари!" - бил един от любимите изрази на Джон Стайнбек.

Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти, от Българския лекарски съюз /БЛС/ завиха: Самолечението е изключително опасно!

Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в организма. Друга част от препоръчваните медикаменти са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите, гласи част от официалното становище на БЛС.

Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни "лекуват". Самолечението е опасно!

На другия полюс от експертни лекарски становища е радикалната позиция на изключително популярния сред голяма част от българите - доц. Атанас Мангъров, който от няколко дни е шеф на ковид отделението в столичната Инфекциозна болница.

Онова, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, докато при Covid-19 острата фаза трае между 13 и 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година. Това доц. Мангъров заяви в ефира на БНР.

Според него, тъй като става дума за вирусни изменения, които не са бактериални, то те не бива да се лекуват с антибиотици.

"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека."

На хората с грипоподобна/ковид симптоматика доц. Мангъров препоръчва прием на аспирин, тъй като е средство, действащо срещу съсирването на кръвта.

Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Новият коронавирус не се лекува с антибиотици. На никого не сме отказали антибиотици, но трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород (О)*.

Според доц. Мангъров, в болница трябва да влизат единствено онези пациенти, които имат нужда от кислород.

Другата универсална препоръка на доцента е - "супички, чайчета и аспирин", като той е категорично против практиката на личните лекари, които изписват антибиотици още в началото на лечението. Към джипитата, той отправи следния съвет: Нека спазват всички мерки, за да не се заразяват.

"Не бива да се забравя, че Covid-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения. Мерките в България са съвсем правилни."

Независимо от коренно променената си позиция, спрямо заявеното от него в началото на пандемията, той не счита, че трябва да се извинява за съветите, които е давал през пролетта и лятото на 2020 г.

"При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци." - доц. Мангъров.

Припомняме, че на 11 октомври доцентът отново заяви, че "Щабът трябва да бъде разкаран", тъй като само плаши хората.

"Този щаб трябва да бъде разкаран, защото той плаши хората, а всички негативи от него отиват към премиера." Дали Щабът се влияе от политически решения - доц. Мангъров не коментира, но продължава да твърди, че хората в НОЩ не мислят със собствените си глава, а се влияят от политически мотиви.

* С главна буква (О) се отбелязва елементът кислород, в Периодичната таблица на химичните елементи

c