Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Талантлив математик от Добрич с медал от международно състезание, въпреки Covid

Въпреки пандемията и ограниченията младият талантлив математик от Добрич Доменик Георгиев продължава да жъне успехи на състезания – национални и международни. Само преди дни той завоюва първото си за новата учебна година отличие – сребърен медал от международното състезание "Математика без граници". Досега в него са участвали над 18 200 ученици от 16 страни: Австралия, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Киргистан, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония,Словения, Тайван, Узбекистан и Филипините.

Доменик традиционно участва в „Математика без граници“, сподели майка му, която всяка година го записва за участие. Медалът е от участието му в проведеното на 25 октомври във Варна състезание.

Заради пандемията първият турнир от календара за учебната 2020/21 година „Черноризец Храбър“ не се е провел. Сега младият математик вече е насочил погледа си към следващото състезание – „Иван Салабашев“.

Още в детската градина Доменик проявява своите заложби по математика. „Събираше и изваждаше до 50 – разказа за Про Нюз Добрич майка му Галина Костадинова. – Винаги сме се чудили как смята след като не си използва пръстите”. Любознателността на детето се проявява и по отношение на четенето – преди да постъпи в първи клас Доменик вече е прочел 10-те части на „Дневникът на един дръндьо”. Галина отдава интереса на момчето към ученето и на факта, че има по-голям батко - Кристофър.

Първият успех Доменик Георгиев постига на математическия турнир „Иван Салабашев” през декември 2018 г., на който печели първо място. След този резултат започнах да го записвам на всички състезания, сподели майка му. И наградите следват една след друга.

Неслучайно младежът има кутия за медали, където място намират всички негови отличия.

Доменик вече е третокласник в СУ „П. Р. Славейков“. Само за един срок през миналата учебна година той завоюва първо място на „Иван Салабашев“, втори места на Коледно математическо състезание и „Черноризец Храбър“, както и трето място на „Международно математическо състезание "Математика без граници".

Момчето не посещава школи, не взема и допълнителни уроци по математика. Освен към математиката възпитаникът на СУ „П. Р. Славейков” проявява интерес и към спорта. Още от детската градина той играе баскетбол в добричкия клуб „Unstoppable”, ходи на плуване в „Изида”.

„Въпреки извънредното положение, той не спря да се занимава с математика, да участва активно и в онлайн тренировките по баскетбол. В момента продължава и с плуване и баскетбол като ежедневно е по залите. А в почивнте дни решава задачи“, сподели пред Про Нюз Добрич майката на Доченик – Галина Костадинова.

c