Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Щерев: „Зелените коридори” са удачни, разделят потоците от пациенти

 „Зелените коридори” са удачни, защото се разделят потоците, не се смесват болни от вирусни заболявания и други пациенти. Така коментира за Про Нюз Добрич председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич д-р Стелиян Щерев заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова за определяне на часови диапазони за посещение на лица с остри респираторни и грипоподобни симптоми. Както вече информирахме, часовете са от 12 до 13 за работещите преди обед джипита и от 17 до 18 часа – за тези, които са следобед.

Според д-р Щерев всеки общопрактикуващ лекар вече трябва да си е поставил табела на вратата на кабинета за часовете на „зелените коридори”. 

По думите на лекаря часовете са напълно достатъчни. През неговия кабинет на ден преминавали по 5-6 пациенти с ОРЗ или грипоподобни симптоми, максимум до 10. Понякога прегледите продължавали и малко след 13 часа. „Въпросът е да не идват в другите часове”, посочи д-р Щерев. Той сподели, че тези болни са около 15 процента от всички. Повечето пациенти са такива, които посещават кабинета му за лекарства, диабетици, хипертоници и други.

Председателят на съсловната организация на общопроктикуващите лекари коментира и средствата от 1 000 лева, които джипитата ще получават от 1 ноември като медици на първа линия. „Аз провеждам между 40 и 70 разговора всеки ден. С всеки разговор аз нося невероятно отговорност, защото изписвам терапия по телефона. Освен това някои от тези хора, с които говоря, идват и в кабинета”, обясни д-р Щерев. Той сподели, че в момента в електронния му списък за коронавирус фигурират около 28-30 души, които са активни, карантинирани. Има и още около 50 души, които са вече с минала карантина или минало заболяване. „Това нещо струва нула лева, нула стотинки”, посочи лекарят.

По думите му освен това препаратите за дезинфекция и лични предпазни средства всеки месец са от 250 до 400 лева. Това е разход, който е невъзвръщаем, не е нещо, което да е за многократна употреба, посочи той. „Така че тези 1 000 лева няма да стигнат до никъде за нищо. Но все пак е някаква помощ”, каза д-р Щерев.

По думите му общопрактикуващите лекари са на първа линия, независимо какво се говори. „От активните 40 и няколко хиляди в момента 2 000 и няколко са в болница. Останалите 40 000 са наша отговорност”, обясни той.

Снимката е илюстративна

c