Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Covid секторът в МБАЛ Балчик ще заработи до края на седмицата с 9 легла

До края на седмицата Covid секторът в болницата в Балчик ще започне да функционира,  съобщи за Про Нюз Добрич управителят на лечебното заведение Пламен Димитров.

Той припомни, че първоначално леглата в сектора трябваше да са 5. След влизането на област Добрич в т.нар. червена Covid зона със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция броят на леглата в МБАЛ Балчик беше увеличен на 9. „Смятаме, че най-късно до края на седмицата ще сме състояние да приемаме болни в доста приемливи условия“, каза управителят.

Д-р Пламен Димитров

Секторът е обособен в бивше инфекциозно отделение, което от десет години е закрито.

Както навсякъде, и в Балчик има проблеми с осигуряване на персонал, който да работи с болните с Covid-19.

„Ние сме болница, която нормално функционира с пет отделения. Ковид секторът е като отделно отделение, което изисква отделен персонал. Тепърва ще се решава как да се организира работата, най-вероятно ще се дават дежурства с временно командироване от лекарите в болницата“, коментира Пламен Димитров.

Той подчерта, че обособяването на сектора се осъществява с финансиране от община Балчик. Ние не получаваме допълнителни средства от държавата, нямаме възможност да назначаваме допълнителен персонал и трябва да се справим с наличностите, добави управителят.

Болницата разполага с апарати за обдишване, но пациенти, които достигнат до фаза, в която се налага интубация, би следвало да се транспортират до най-близките интензивни отделения. В ковид сектора на Балчик се предвижда да се лекуват леки случаи.

Заповедта на директора на РЗИ д-р Светла Ангелова предвижда легла за пациенти с Covid-19 да се обособят също в спе­циа­ли­зи­ра­на бол­ни­ца "Туз­ла­та" край Бал­чик, СБР Ме­ди­ка Ал­бе­на и Дър­жав­на пси­хиат­рич­на бол­ни­ца Кар­ву­на.

c