Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Творби на Йовков на чужди езици представя библиотеката в Добрич

Изложба на библиотечни документи от фонда на сектор Краезнание по повод 140 години от рождението на Йордан Йовков предлага на вниманието на гражданите и гостите на Добрич Регионална библиотека „Дора Габе”. От  създаването си до наши дни библиотеката издирва, комплектува, обработва, съхранява и популяризира документи от и за Йордан Йовков. Паметта за „Певецът на Добруджа” във фонда на РБ „Дора Габе” и в сектор Краезнание включва различни по вид материали, които свидетелстват за творчеството, делото и живота на писателя.

Настоящата изложба включва някои от най-старите издания на Йовкови произведения, издания на отделни творби на чужди езици – немски, полски, румънски, английски и есперанто, както и нетрадиционни библиотечни документи, които по свой начин предават спомена за него - сценарий на видеофилм за Йовков от Добрин Добрев, видеофилм-импресия „Един ден с Йовков”, Йовков лист (препечатан от „Йовков лист”, издаден по случай 40 дни от смъртта на писателя – 23 ноември 1937 г., с редактор Св.  Минков), значки и юбилейни пликове с неговия лик, покани и афиши на постановки по Йовкови творби и др.

В изложбата намира място и копие на писмо от Йовков до Дора Габе – относно уволнението на жена му, за принудителното напускане на квартирата им, за уволнението му и молба за помощ – писано в Букурещ, 24 септ. 1923 г., както и копие на спомени  на Дора Габе за срещите ѝ с писателя.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 ноември в Централното фоайе на библиотеката.

c