Бизнес Здраве Култура Образование Общество

#Локдаун е думата на 2020 година

Екипът на речник “Колинс” (Collins Dictionary) обяви „Локдаун” за дума на 2020-та година. Терминът за карантиниране #Lockdown – свързан с налагането на пълнен набор от рестриктивни мерки, беше приложен от много държави по света с цел ограничаване разпространението на новата коронавирусна инфекция.

„Локдаун” е избран от списък с още 10 селектирани думи, използвани най-често през 2020 година. Сред най-често употребяваните думи през годината е и фразата “Остани у дома” / StayHome – отново свързана с коронавирусната пандемия.

Според изследователите от “Колинс”, от началото на пандемията са регистрирани над 250 000 пъти при които е използвано определението “Локдаун”. За сравнение, през цялата 2019 година терминът е бил употребен едва 4000 пъти.

“Езикът отразява процесите в света, които ни заобикалят, а 2020-та беше белязана от COVID-19 пандемията”, заявиха от изследователския екипа на “Колинс”, цитирани от БТА.

Изборът на #Lockdown е направен и заради това, че терминът обобщава преживяното от милиарди хора по света, подложени на социални ограничения заради коронавирусната пандемия през XXI век.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *