Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Изчезнаха лекарства за Covid-19 от аптечната мрежа в Добрич

Недостиг на лекарства, свързани с лечението на Covid-19, се усеща в аптечната мрежа в Добрич, научи Про Нюз Добрич от председателя на Регионалния фармацевтичен съюз Лалка Стойчева. По думите й отсъства антибиотикът от групата на азитромицините, който се препоръчва за лечение на коронавируса най-често в момента. Става дума за „Азакс”. Другите продукти от тази група все още се намират, каза фармацевтът. По думите й в аптеките се предлага замяна на медикамента, но някои държат на „Азакс” и не купуват нищо друго.

Според Стойчева другият важен продукт, който е противовирусно средство и от който има недостиг, е „Авирон Рапид”. В аптечната мрежа го има на сиропче за деца, изчерпва се, но бързо се зарежда. Докато лекарството, което е за по-големи деца и възрастни и е по-обхватно, го няма.

По думите на председателя на съсловната организация останалите лекарства – противогрипни, противовурисни, за температура, витаминни продукти, имуностимуланти, са налични в аптечната мрежа в Добрич. Тя не е забелязала да отсъстват и от складовете. Имало обаче пациенти, които държали на лекарство на точно определени фирма. Стойчева даде за пример „Вигантол”, който в момента липсва. Тя обаче предлага в аптеката си три вида други капки „Витамин Д” и още доста видове таблети, включително и два вида спрей, който се впръсква в устната кухина.

Снимка: svejo.net

c