Водещи новини Здраве Общество

Жителите на Добрич: Докога ще ни обгазяват? Това е безумие!

Задушлив дим отново обгази Добрич. Жители на града съобщават в социалните мрежи, че в събота и неделя сутринта са усетили миризмата в домовете си, някои от тях – дори при затворени прозорци.

Все още дими теренът за отпадъци от лавандула на фирма „Тривива“ ООД, който се възпламени на 1 ноември. „Дими оттам, сигнал за друг пожар не е получаван. На терена се работи, засипва се с пръст. Дейностите се контролират почти ежедневно от служители на общината и Пожарната. Докато не се свърши цялата процедура, няма да спре да пуши. Ние като служба не можем да направим друго. Актовете към фирмата са изготвени, глобата ще е в размер на 1000 лева“, каза за Про Нюз Добрич директорът на РД „ПБЗН“ комисар Дарин Димитров. Глоба ще има и от РИОСВ.

Пожарът, обгазил Добрич, се разпростира на 2,5 декара

Медията отправи поредно запитване до общината за възникналата ситуация. Припомняме, че преди седмица оттам отговориха, че дестилериите за преработка на етерични култури са строежи първа категория, чиито контрол на технологичния процес се извършва от РИОСВ – Варна. Замерването на въздуха и нивата на фини прахови частици се установява от същата институция.

В същото време гневът на жители на Добрич от честите обгазявания на града се излива в социалната мрежа.

„Тривива“ ООД ще плати глоба от 1400 до 4000 лева заподпалените отпадъци, обгазили Добрич

„Крайно време е да се вземат мерки, това е геноцид. В тези ковид времена вместо да проветряваме домовете си, трябва плътно да затворим прозорците и ако може да не дишаме. Тази сутрин при затворени прозорци миризмата влезе вкъщи. Вчера сутринта имаше облак. Някой трябва да вземе мерки и това е общината, защото плащаме данъци тук и не трябва да си затваряме очите. Това е пълно безобразие“, коментира за Про Нюз Добрич Савина Петрова, която живее до гарата.

Вижте и мнения от фейсбук страницата на Общината:

  • Ivo Dimitrov: Добро утро! Надявам се, че общината има по-силно оръжие от 400-те лева, които още не са наложени на Тривива!“
  • Ивайло Хаджиев: Спрете незабавно обгазяването с всякакви възможни средства, с които съм сигурен, че разполагате!
  • Христина Колева: Днес отново сме обгзени,какво правите по този въпрос?До кога ще продължи това безумие? Само глоба не е решение на проблема.
  • Кика Върбанова: Кой разреши на дестилерията да горят отпадъците си?? Защо когато гражданин поиска информация по телефона, от общината му затварят… Докога? Вече 10 дни не спира да гори боклукът на “Тривива” ООД.
  • Petya Petrova: Отговорът Ви миналата седмица, че друга институция отговаря за тези фирми и замерването на въздуха НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН, съжалявам. Ние сме гражданите на града, който ВИЕ УПРАВЛЯВАТЕ. Докога ще допускате някой да си прави каквото си иска. Дойдоха почивните дни, а и колко удобно – сега се палят печките, някой реши да си поразчисти малко боклука… Вие давате ли си сметка, че човек не може да проветри дома си, не ми се мисли, ако има и болен у дома. Затова – не ни уведомявайте кой за какво бил отговорен, а кажете ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ, за да действат още по-отговорно тези институции. Имате ли поне представа, дали обгазяването беше от същата фирма и тя плати ли си ГОЛЯМАТА глоба от 400 лева?
  • Elitsa Valcheva: Има ли сила в този град, в тази държава, която да реши проблема с това обгазяване?! Абсолютен абсурд е, че това нещо продължава и няма институция, която да го спре! Една фирма разиграва и трови всички ни дни наред!!! Да не говорим за обгазяването през лятото! И там нищо не се направи по въпроса!
Follow Me:

Related Posts

  1. Николов says:

    С този кмет и тази администрация толкова .Ние си го избрахме , ще си го търпим . Докога е друг въпрос . Ако е до следващите избори тежко ни горко . А може би за тези строежи първа категория не се съгласува с общината . Решили и построили , платили и сега……РИОСВ Варна да носи отговорност . Така да я подредиш .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *