Водещи новини - дясно Общество

В Приморска Добруджа долетяха първите зимуващи у нас птици

В Приморска Добруджа вече са долетели първите птици, зимуващи във влажните зони около Дуранкулашкото и Шабленското езеро, съобщи за Про Нюз Добрич експертът от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев. Вече се наблюдават големи белочели гъски, пойни и тундрови лебеди, кафявоглави потапници, гмуркачи и други водолюбиви птици.

Все още ги няма червеногушите гъски, които са световно застрашен вид и са голямата атракция в добруджанските влажни зони през зимата. „Пристигането им зависи от времето. Ще долетят при първата студена вълна, основен фактор е и да има снежна покривка“, обясни Илиев.

В момента над 4000 червеногуши гъски са се появили на около 200 км оттук, в Румъния. Илиев коментира, че заради климатичните промени в региона идват все по-малко гъски и пребивават все по-кратко време. Маркираните с предаватели червеногуши гъски, които БДЗП продължава да следи, все още да доста далече.

Започва ежегодният мониторинг на зимуващите гъски в България, съобщават още от БДЗП. Експертите и доброволците на дружеството излизат на терен в търсенето им. Регионите, където ще се проведат преброяванията, са Приморска Добруджа, Бургаските влажни зони и Свищовско-Беленската низина. Дейностите ще продължат до месец март 2 пъти месечно.

По време на настоящия есенно-зимен сезон заедно с партньори от другите страни, където зимува червеногушата гъска, ще се проведат и няколко международно координирани мониторинги – в България, Румъния и Украйна. Това по-мащабно преброяване е много ценно и предоставя информация и цялостна представа за местата на зимуване на световната популация на червеногушата гъска и за размера й. Това допринася и за изясняване размера и местата за концентрация на прелетната популация на голямата белочела гъска.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *