Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Поликлиниките в Добрич чакат указания как ще работят Ковид-зоните им

Все още не е ясно как точно ще работят Ковид-зоните в поликлиниките. На брифинг в столицата вчера здравният министър д-р Костадин Ангелов обяви, че в ДКЦ-тата в София и големите градове ще бъдат създадени кабинети за прегледи за коронавирус. Там ще работят лекар, сестра и лаборант. В ДКЦ-тата ще се правят прегледи, тест за коронавирус, кръвни тестове, а при нужда и рентгенова снимка. За целта държавата заделя около 3 милиона лева.

Управителите на двата Диагностично-консултативни центъра в Добрич - д-р Мариян Ананиев /ДКЦ 1/ и д-р Валери Веселинов /ДКЦ 2/, заявиха пред Про Нюз Добрич, че все още нямат указания как ще работят тези структури, неяснотите са много и предстои да бъдат уточнени много важни детайли по организацията на зоните.

И двамата са категорични, че най-лесното е да се обособят такива кабинети. В двете поликлиники вече имат предвид кои ще бъдат помещенията и къде ще бъдат разположени. В ДКЦ 2 е възможно да се разкрие кабинет на първия етаж, който да има и отделен вход. По-трудното ще бъде кадровото обезпечаване на кабинетите. Не е ясно и какви точно дейности ще се извършват в тази Ковид-зона, тъй като ако ще трябва пациентите да ходят до рентген или лаборатория, ще се получи смесване на потоците.

Трябва да получи отговор и въпросът с какво работно време ще бъде този кабинет – дали ще се припокрива със „зеления коридор“ на джипитата за пациенти с грипоподобни симптоми, който е от 12.00 до 13.00 и от 17.00 до 18.00 часа, или не.

c