Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Областният управител на Добрич дари кръвна плазма за болен с коронавирус

Кръвна плазма дари областният управител на Добрич, за да помогне на лекари и пациенти в борбата с COVID-19. В неделния ден той разбира, че има пациент, който се нуждае от лечение чрез преливане на кръвна плазма и потегля от Добрич за София. Само в столицата може да се извърши процедурата. Кръвна плазма може да се дари на две места – във ВМА и в Националния кръвен център. Кръвната група на пациента е същата като на Кирилов, което го прави подходящ донор.

В неделя Красимир Кирилов дари кръвна плазма в Националния кръвен център, съобщават от ВМРО. Той не познава човека, който има нужда от този вид лечение. Актът му е безвъзмезден.

Европейската комисия съвместно с Европейския кръвен алианс (EBA), Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и други специалисти в областта на здравеопазването подкрепят това проучване. То е относно лечението на пациенти с COVID-19 с помощта на преливане на кръвна плазма от възстановили се от болестта лица. Според специалистите в кръвта на изкаралите инфекцията се съдържат антитела. Така те са подходящи дарители да помогнат за лечението на пациенти, които в момента боледуват от COVID. Методът спомага за засилване на имунитета на болните лица.

Припомняме, че областният управител на Добрич бе положителен за коронавирус през лятото.

c