Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 9 ноември се отбелязва Международният ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията

9 ноември е Международният ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията. Той се отбелязва предимно в Европа от 1988 година по идея на европейската мрежа "Обединени за действия между културите".

Датата се свързва с печално известната „Кристална нощ“. Това е антиеврейският погром в Германия и Австрия в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и еврейски домове.

Разграбени са и опожарени около 200 синагоги (от които 76 напълно унищожени) и 815 магазина, принадлежали на евреи. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концлагери, а 40 души са убити. Властите мотивират действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.

Около 9-и ноември всяка година UNITED организира и провежда общоевропейска кампания, за да се отбележи погрома в Кристалната нощ, да протестира срещу нетолерантността и да се покаже, че светът може да бъде друг. 

c