Водещи новини Общество

Майка от Добрич: От Хелп Карма казаха: ”Нашите съболезнования за Деско и…” поискаха парите от дарителската му сметка

От платформата за дарения Хелп Карма са изпратили на 12.01.2020 заплашителен SMS на  Антоанета Малева – майка на Десислав от Добрич, който 17 години живя в болка след катастрофа. Не само на страницата на платформата обвинили Малева, че имат съмнения за злоупотреба с доверието на дарителя, но председателят на фондацията Константин Кръстев на лични съобщения  я предупредил, че ще я „следят“.

Малева се осмелява да сподели за случилото се, дори с най-близките си, едва след като bTV разкри „лицето“ на платформата Хелп Карма. Тя прие да разкаже за взаимоотношенията си с фондацията пред Про Нюз Добрич.

Компютърният специалист Десислав Димов почина през септември 2019 г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки.  Предстоеше му поредната операция в турската клиника Medical Park, когато почина. Тогава близките решиха да дарят набраните за лечението му средства за закупуване на система за декомпресия SpineMED®. Не достигаха обаче около 11 000 лева и Антоанета  Малева решава  да започне втора дарителска кампания в Хелп Карма.

„Ние доста късно се включихме с първата кампания/за Деско/ в Хелп Карма. Нямах голямо доверие в подобни кампании, защото в първите години след катастрофата си бяхме изпатили от кампания със SMS съобщения през 2005 година. Но нашата дарителска кампанията беше забоксувала. Бяхме много познати на обществеността, бяхме омръзнали, имаше по-интересни случаи, по-малки деца. Про НюзДобрич беше единствената медия, която ни подкрепяше непрекъснато“, разказа Антоанета Малева.

Антоанета Малева

Тогава група майки я убедили, че ще е добре да се включат в Хелп Карма. „Бях сигурна, че ще е добре, но с ред главоболия. Включихме се в последните месеци от живота на Десислав“, добави тя.

Обясни, че при стартиране на кампанията не се подписват никакви договори с Хелп Карма. Само онлайн се запознават с информацията. „Но, когато видиш, че за едно дете се събира половин милион лева за една нощ, когато нямаш голям избор, не ги мислиш тези неща. Никъде не пише, че някой ще взема 80 000 лева заплата. Че, ако ти не си рекламираш сам кампанията, едно качване в тяхната платформа нищо не означава – стоиш там няколко години, събираш едни мижави пари и нищо повече“, сподели майката.

Създала първата кампания „Живот БЕЗ БОЛКА за Деско“. Кампанията на Десислав се управлявала от Елена Бисерова и Ралица Енева. „Обяснявах им, че Десислав е много зле. Плачех по телефона и им се молех да рекламират допълнително нашата кампания/което се заплаща отделно от даренията ни/. Обяснявах, че той е на морфин, а не иска и не го понася, но няма други болкоуспокоителни. Те непрекъснато казваха, че нашият случай не е спешен.

В същото време гледахме как се рекламират кампании за 2-3-годишни деца с множествена склероза, на които се плащат суми за логопед, рехабилитация, за психолог. А животоспасяваща операция за Десислав не беше спешна“, не крие огорчението си почернената майка.

Разказва, че немалки суми от Хелп Карма са теглени от сметките на кампаниите, за да бъдат рекламират допълнително в социалната мрежа. „Но, ако ти допълнително не пускаш апели и линкове към десетки и стотици групи няма как да се случи, независимо че си плащаш таксата, няма как да стигнеш до хората“, добави Малева. Тя всеки ден споделяла в множество групи във фейсбук – на учебни заведения и на IT специалисти. Именно от групи на IT специалисти дошли най-големите дарения – по 3000 лева, 6 000 лева. Включително познати на семейството, които от социалната мрежа разбрали, че семейството има нужда от помощ.

Въпреки отказа на Хелп Карма да я рекламира допълнително, кампанията „Живот БЕЗ БОЛКА за Деско“ била успешна. Събрали около 20 000 лева. Семейството поискало събраната сума да бъде преведена по дарителската му сметка.

„Тогава Ралица ми се обади по телефона и каза, че не може. Дори предложи като вариянт да прехвърлим парите от дарителската сметка на Деско и Хелп Карма да се разплащат с чуждестранната клиника, където ще се лекува синът ми. А при Хелп Карма беше събрана едва 20% от цялата сума. Това ми се стори много съмнително. Казах, че по никакъв начин няма да прехвърля парите от дарителската сметка в Хелп Карма и че искам парите от платформата да бъдат внесени по сметката му. Казаха, че това не е възможно.

След седмица получихме СМС, че парите ще бъдат преведени“,  разказва Антоанета Малева.

Смята, че, ако не се беше включил  Десислав и с намесата на висш полицай, нямало да получат нищо. След няколко дни парите били прехвърлени, но с малка разлика. Писала им, че парите са по-малко. Извинили се, обещали разликата да бъде изплатена. Но кампанията не била закрита.

Когато Десислав починал, майката написала в кампанията в Хелп Карма „Деско отлетя в един свят без болка“, за да призове да спрат даренията. „На втората минута ми звънна Ралица и предложи останалите по сметката на сина ми пари да ги прехвърлим на Хелп Карма, за да ги пренасочат към друго дете в нужда. Попитах не ги ли е срам да ми звънят на втората минута, след като Десислав го няма. Казах: „Нали не бяхме спешен случай! Ще ги дарим за друго! Забравете ни телефона и повече не ме търсете!“, припомня си тя.

Като наследници на парите, останали по сметката на починалия им син, майката и бащата на Десислав решили как да ги оползотворят – като закупят от Канада единствената в България апаратура за нехирургична декомпресионна терапия с компютърна система SpineMED®, която да облекчава болката на пациенти.

Майката се обръща/без големи очаквания/ към  Хелп Карма с молба да разкрие нова дарителска кампания, за да се събере недостигащата сумата за апаратурата. Тя им изпратила съобщение, че голямата сума е налична по дарителската сметка на Десислав. Обяснила, че няма как Хелп Карма да се разплаща с канадската фирма, защото семейството е преговаряло с нея, сключило е дистрибуторски договор като представители за България, в резултат на което е постигнало значителна отстъпка от цената.

„Към кампанията „Да продължим доброто след Деско“ бяха написали обидни твърдения по мой адрес. Изпитвах страшен срам. Те се опитаха да провалят кампанията ни, защото не пожелах да им преведа парите от дарителската сметка на Десислав по първата кампания. Писах, че искам парите да бъдат по новата /моята/ дарителска сметка, след което получих съобщението от председателя на Хелп Карма, Относно вашата кампания е възможно да предприемем и стъпки за сезиране на Прокуратурата. Ще ви следим много внимателно. Достъпа до платформата ви е блокиран. Срамота е да спекулирате по този начин с доверието на хората! И това, защото искахме парите да бъдат по наша дарителска сметка. Мисля, че е имало и други подобни порочни практики –  от дарителите да искат основната сума  по сметката  на Хелп Карма, и те да  се разплащат, като отчитат това за разход. А това не е техен разход, това са пари от дарение. Имах информация, че са предлагали и по лични сметки да родители да се изплащат част от сумите за ежедневни разходи. Ние никога не сме харчили от сметките на Десислав средства за друго, освен за операции и трансплантации. И брат му, и бившият ми съпруг, и аз сме работили на по две места, а Десислав до последно работеше като ИТ специалист, за да можем да покриваме разходите за болкоуспокояващи, за рехабилитация, за личен асистент. Не сме плащали от парите на дарителите нито за пътувания, нито за хотелски разходи“, сподели още Антоанета Малева.

От 8 юни 2020 година единствената в България апаратура за нехирургична декомпресионна терапия с компютърна система SpineMED® е закупена с дарените от семейството на Десислав с набрани от дарения средства и функционира в  Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на ДКЦ II в Добрич, за да помага на добричлии и пациенти от цялата страна, които страдат от болки във врата, гърба и кръста.

На 21.07.2020 г., майката изпраща съобщение на Константин Кръстев, собственик на фондация „Хелп Карма“:

Фейсбук ми припомни Ваше обидно съобщение.

А кое е срамота, си правете сами преценка и си носете негативите!

Справихме и без вас!

следихте ли ни??

и ако е така, следва да се извините!!

Няколко майки, които имат активни дарителски кампании в Хелп Карма, през последните дни се свързали с Антоанета Малева. Споделили, че постоянно звънят на Ралица, на Елена и на Константин Кръстев, но никой не вдигнал. Хората са притеснени, че няма да си получат парите и някой трябва да ги успокои.

Убедена съм, че е належащо да има такива платформи, които да носят своята социална отговорност, но с достойни хора! смята Антоанета Малева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *