Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Вдигат заплатите на медиците, санкции за джипита и специалисти при отказ да лекуват Covid

Предложението - да бъдат санкционирани личните лекари и специалистите в ДКЦ-та, на здравния министър е част от внесените за гласуване промени в бюджета на НЗОК за 2021 г. В своята основна част той вече мина на първо четене в пленарна зала.

Сред внесените промени е предложението на министър Ангелов - здравната каса и РЗИ да могат да налагат санкции и на лекарите от доболничната помощ, както и на специалистите в ДКЦ-та и кабинети, при отказ от тяхна страна да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция.

В своя първоначален вариант проекта за Бюджет 2021 на НЗОК предвиждаше институциите да могат да налагат глоби единствено на болниците, които откажат да лекуват пациенти с COVID-19 (по време на извънредна епидемична обстановка), в това число и да имат право да прекратяват сключения с тях договор.

Целият проектобюджет на касата за следващата годинa, включително и внесените от здравния министър поправки, бяха приети на първо четене и от депутатите по време на петъчното заседание на парламента.

Здравният министър предлага също - към новия бюджет да бъдат добавени 237 милиона лв., които да бъдат насочени за увеличение на заплатите на лекaри, сестри и санитари. Ако предложението бъде одобрено, ще позволи работещите в болничните заведения да получат увеличение на заплатите:

  • + 600 лв. на заплатата на лекарите
  • + 360 лв. на медицинските сестри
  • + 120 лв. на санитарите

Сред одобрените в Бюджет 2021 промени са още:

  • НЗОК да може да получава повече пари през следващата година, в случай на необходимост при стресова пандемична динамика
  • Здравна каса да има възможност да дава повече средства на болниците, лекуващи пациенти с COVID

При наличие на неусвоени средства, те да бъдат използвани за покриване на надхвърлените лимити в дейността на клиниките през периода 2017 - 2018 г.

Предлага се също отпадане на таксата, заплащана от здравната каса към НАП, за събиране на здравните осигуровки. Този разход на здраната каса за 2018 г. е бил в размер на близо 5 милиона лева. При обсъждане на Бюджет 2020 предложено не бе прието от депутатите. През тази година то обаче мина на първо четене. Според представените от здравното министерство данни, през 2021 г. НЗОК ще разполага с над 5 милиарда лева.

c