Водещи новини - дясно Здраве

Цяла България в “червено”, създават Covid зони в поликлиниките

Отпускат нови средства за медиците на първа линия. Те са в общ размер от 80 млн. лева. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Те са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар.

“Разбирамем че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети който е тестван е положителен”, добави проф. Ангелов

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID- отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

“Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение. Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната COVID зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отоуснати тези допълнителни слредства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натъскът върху болниците да бъде намален”, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя призова отново всички да спазват мерките. “Засилили сме максимално контрола. Все повече хора спазват мерките. Всеки трябва да знае, че от него зависи способността на целия град да се справи с проблема”.

„Системата се натоварваше, имаше недоволство в хората. От утре нещата ще бъдат подобрени. Искрено се надявам да се ликвидира въпроса с недостиг на легла. Работя в Спешна помощ от 1994 година. Никога не е имало 500 адреса за нощта и по над 300 за вечерта. За съжаление сме достигнали до такива цифри”, заяви директорът на Спешна помощ д-р Гелев.

Здравният министър подчерта, че е ненужно здрави хора да си правят антигенни тестове. Според него това натоварва системата. За последното денонощие 285 човека са преминали пред фургона за бързи тестове. По данни на изследващите 2/3 са положителни, без да се броят неточните тестове.

„Голяма част от отишлите са без симптоми. Няма смисъл да се правят. При липса на симптоми много често антигенните тестове са отрицателни. Няма смисъл да ни води страха, системата е подготвена”, подчерта проф. Ангелов.

Той категорично заяви, че не всички имат нужда от „Ремдесивир”. Лекарството се предписва при определена терапия и ако някой не е включен в такава терапия, означава, че той няма нужда от нея, заяви здравният министър.  

Относно случаите на пациенти, които не са приети навреме в болниците, проф. Ангелов обясни, че се проверяват всички сигнали до здравното министерство. Самият той определи като неприемливи подобни случаи.

“Всеки един такъв сигнал и такова действие на колегите някъде, хвърля петно върху цялата система. Аз държа да подчертая, че системата ни работи и нашите лекари, сестри и санитари са достойни за уважение. Да, системата ни не е реформирана. Всички знаем, че една нереформирана система работи трудно, но работи добре. Всички виждате какви са числата и къде сме в Европа, ние сме сърезмерими с доста развити и модерни страни. Нека да не създаваме усещането, че нашата система е лоша”, призова той.

На брифинга стана ясно, че е разработен и механизъм за образованието, който ще бъде предложен в близките дни. Според Фандъкова този механизъм ще бъде въведен при интензивен и продължителен ръст на заболелите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *