Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

На 8 ноември празнуват българските полицаи

На 8 ноември - Архангеловден, българската полиция отбелязва своя празник. За първи път денят на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ден на Св. Архангел Михаил - стар стил). По време на комунистическия режим в страната (след 1943 година) традицията е прекъсната.

След предложение на Националния полицейски синдикат, от 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, бива обявен за празник на Националната полиция. С Решение №38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.

През тази година, за съществен принос при изпълнение на служебните задачи и по случай 8-ми ноември – празник на Българската полиция, с отличието „Писмена похвала” от директора на ОДМВР Монтана - ст. комисар Пламен Томов, са наградени 21 служители на областната дирекция:

  • Петима разузнавачи от отдел „Криминална полиция”, 4 служителки от административното обслужване на сектор „Пътна полиция” и „Български документи за самоличност”, 9 служители на Охранителна полиция на РУ Монтана и 3-ма криминалисти от РУ Вършец. Парична награда за професионално изпълнение на служебна задача получава служител на Охранителна полиция” от РУ Лом.

За образцово изпълнение на служебните задължения с грамоти от административния секретар на МВР са наградени юрисконсултът и началникът на „Човешки ресурси” в ОДМВР Монтана. По случай професионалния празник началникът на РУ Лом е отличил работата на 34 служители от полицейското управление в крайдунавския град.

c