Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Архангелова задушница – как почитаме мъртвите?

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска или Рангелова (мъжка) е една от трите най-големи задушници. Тя е последната за годината и се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Тази година е на 7 ноември. В храмовете се прави обща панихида за починалите и се отправят молитви за душите им.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците, като правят помен – възпоменание, така че те не са забравени.

Както и в другите дни за помен на мъртвите, гробът се прекадява с тамян, пали се свещ, украсява се с цветя, а на близките се раздава храна.

Сред ритуалите на Задушница е и преливането на гроба с вино. След почистването му, най-възрастната жена прелива гроба, като започва от мястото, където е главата на покойника и прави три кръга по края на гроба.

Прави се трапеза, а на нея е нужно да бъдат поставени седем различни ястия, сред които задължително трябва да присъстват онези, които са били любими на мъртвия. Това се прави с цел мъртвите да благословят живите за предстоящите Коледни пости. Първата хапка от яденето и първата глътка вино се поставят на земята за починалите, които се споменават с „Бог да прости“.

За успокоение душата на мъртвия и за опрощение на греховете му се правят подавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др., които се раздават както на близките, дошли на помена, така и на непознати хора.

На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На Архангелова Задушница не се работи, а жените не бива да перат и да вършат каквато и да било домакинска работа, за да не разгневят душите на починалите.

c