Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Между 15 и 20 пациенти минават дневно през триажа на МБАЛ-Добрич

От днес пред всяка държавна болница трябва да има пунктове - тип фургони, за диагностика на Ковид-19. Изискването бе разпоредено преди няколко дни от здравния министър Костадин Ангелов. Припомняме, че мобилен ковид пункт беше позициониран още през месец март пред добричката многопрофилна болница. Той обаче вече е заменен с помещение, изолирано от останалата част на болницата, с външен вход. Това съобщи за Про Нюз Добрич д-р Георги Желязков, който от днес е вписан в Търговския регистър като изпълнителен директор на МБАЛ-Добрич.

„Това с помещението за триаж ние сме го направили по цивилизован начин. Следвахме модела на големите профилирани болници. Това е един от най-добрите модели, който в момента се утвърждава в национален мащаб, защото идеята е потоците да бъдат изолирани“, каза д-р Желязков.

Кабинетът се обезпечава от лекари, медицински сестри и санитари, които приемат всички рискови пациенти, с грипоподобна симптоматика. Там се правят лабораторни изследвания, правят се рентгенови снимки, като според клиничната симптоматика се преценява дали пациентът е за хоспитализация или за домашно лечение. Кабинетът поема и всички линейки, които идват от града и областта. Пациентите се консултират с лекарите от Ковид-сектора и при определени показания биват насочвани към тях.

Натовареността на пункта расте и сега ежедневно през него минават между  15 и 20 пациенти, каза още д-р Желязков и допълни, че от днес Добрич вече е в червената зона на картата за разпространение на вируса. До вчера областта, заедно с Видин и Силистра, бяха единствените в оранжевата зона.

изображението е илюстративно

c