Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Едва 46 съдебни заседатели има Районният съд в Добрич при нужни 80

46 съдебни заседатели са назначени в Районен съд – Добрич с мандат 2020 - 2024 година. Вече четири месеца те правораздават редом с магистратите в Районния съд по наказателни дела, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд.

Поради липса на достатъчно кандидати в съда не е запълнена определената за този мандат квота от 80 заседатели. Това не е довело до забавяне на разглеждането на наказателни дела, уверяват от Районния съд, но прогнозират, че при по-голямо постъпление на наказателни дела може да се стигне до по-голяма натовареност на заседателите.

Новоизбраните съдебни заседатели встъпиха в длъжност от 1 юли т.г., след полагане на клетва пред Общото събрание на съдиите. Веднага след това те преминаха през начално обучение, водено от съдия Петър Монев – заместник - председател на Окръжен съд – Добрич.

За заседатели в Районния съд са избрани представители на общини Добрич и Добричка. Най младият е 26-годишен, а най-възрастният е на 68 години. Списъкът на съдебните заседатели е публикуван на сайта на Районния съд.

При участието си в съдебния състав, съдебните заседатели имат равни права и задължения със съдиите. Определянето им за участие в дела става на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение.

c