Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нови осем специалности без такси за първокурсниците у нас

Още осем нови специалности са включени в Списъка на защитените, а професионалното направление „Здравни грижи“ се добавя в Списъка на приоритетните професионални направления. Това бе решено от правителството.

Новите защитени специалности са във висши учебни заведения в три града у нас - София, Пловдив и Варна:

  • „Африканистика“, „Класическа филология“ и „Ядрена техника и ядрена енергетика“, които се изучават в Софийския университет „Св. Климент Охридски“
  • „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ - в Университета по хранителни технологии - Пловдив
  • „Топло- и ядрена енергетика“ и „Ядрена енергетика“ в Техническия университет - София
  • „Металургия“ в Химико-технологичния и металургичен университет - София
  • „Корабостроене и морска техника“ в Техническия университет - Варна
  • „Технология на дървесината и мебелите“ в Лесотехническия университет - София“

С промяна на друго постановление, новите осем защитени специалности се добавят и към Списъка на професионални направления и защитени специалности, които са освободени от заплащане на такси за обучение. По този начин обучението на първокурсниците през академичната 2020/2021 г. в тях ще бъде за сметка на държавния бюджет. Освобождаването от такси става поетапно, като през всяка следваща академична година ще влиза по още един курс на обучение от съответната защитена специалност или професионално направление.

През юни т. г от заплащане бяха освободени първокурсниците от осем професионални направления и 8 защитени специалности. Целта на промените е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти, необходими за икономическото и общественото развитие на страната.

37 145 лева са предвидени от МОН за покриване на разходите за обучение през първия семестър на 2020/2021 г. Разходите за заложени в бюджета за 2020 г. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища, уточняват от образователното ведомство.

c