Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Най-сигурни срещу COVID-19 са затворите у нас, само един позитивен

Само един затворник в момента е с COVD-19 - при това без симптоми. Софийска градска прокуратура е прекъснала изпълнението на неговото наказание за срок от 14 дни - времето в което той ще пребивава в домашни условия през карантинния период. Това заяви зам.-министърът на правосъдието професор Николай Проданов.

Към момента има 6385 лишени от свобода, плюс 949 задържани лица в арестите. Данните за тези с положителен тест за COVID-19 са от началото на кризата, започнала на 13 март до 30 октомври 2020 г. Първият случай на положителен с COVID-19 в затворите е регстриран в средата на юни, посочи зам.-правосъдният министър.

„Общо 8 лица лишени от свобода и задържани под стража са били с положителен тест. От тях към момента има един единствен активен случай. Това е един лишен от свобода от затвора в София. Във връзка с този положителен тест Софийска градска прокуратура е прекъснала изпълнението на неговото наказание за срок от 14 дни и той си е вкъщи в момента”, каза зам.-министърът. Това е човек с положителен тест без симптоми.

Николай Проданов подчерта, че не става дума за изключение и припомни, че в НПК и Закона за изпълнение на наказанията са разписани всички случаи, при които затворниците могат да излязат от местата за лишаване от свобода. „Прокуратурата има право при определени случаи да прекъсва изпълнението на наказанието”, обясни зам.-министърът. Той добави, че след тези 14 дни ще му се направи нов тест и ако е с отрицателен, продължава да си излежава присъдата. “Тези 14 дни няма да му бъдат сметнати в рамките на присъдата”, уточни Проданов.

Заместник-министърът на правосъдието определи като „много навременна” тяхната реакция по отношение на мерките в системата. Още преди обявяване на извънредното положение, с негова заповед са разпоредени определени мерки. Според него те са изиграли своята роля в ключовия начален момент.

Николай Проданов - снимка БГНЕС

„След това бяха взети и малко по-крайни мерки, имам предвид спиране на свижданията на лишените от свобода, спиране на полагащите им се отпуски, спиране на тези, които излизаха на работа ежедневно. Тоест през пролетта бяха възприети някои доста сериозни мерки от наша страна, което беше и основната причина до средата на юни в затворническата система да няма нито един констатиран случай както сред лишените от свобода и задържаните, така и сред служителите”, каза зам.-министърът.

Според него социалната изолация, която по принцип е част от изпълнението на наказанието, е онзи основен фактор, който и до момента обуславя обстоятелството, че много малко лишени от свобода и задържани има с положителни тестове.

Картината при служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е малко по-различна. Според данните от началото на кризата до 30 октомври е имало общо 68 души с положителни тестове. Към момента активните случаи са 34. От Главна дирекция „Охрана” за същия период има регистрирани общо 25 служители с положителни тестове, а към момента 14 са активни.

източник: БГНЕС

c