Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Настояват за въвеждането на 7 ограничителни мерки за борба с COVID-19

кадър - NOVA

7 мерки предлага Националният оперативен щаб за борба с епидемията от COVID-19. Те бяха представени от националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Щаба.

Първата мярка е удължаване на ограниченията, въведени до 12 ноември, до края на месеца, а и за по-дълъг период. Предлага се да се ограничи работата на заведенията до 22.00 или 23.00 часа – мярка, която вече работи в някои държави в Европа. На трето място Щабът счита, че присъствието на служителите в офисите трябва да се намали до 50% и всеки, който може да работи от вкъщи, да го направи.

Според Щаба, МОН трябва да въведе възможност за дистанционно обучение на учениците от 5 до 12 клас, като се препоръчва да се преустановят всички извънкласни занимания за деца от всякаква възраст. Предлага се ВУЗ-овете да минат изцяло на дистанционно обучение, с изключение на упражненията на студентите по медицина.

Да се възстанови мярката, според която хората над 60-годишна възраст да пазаруват в часовете от 8.00 до 10.00 часа, е друго от предложенията.

И още - медицинският персонал, контактен на Ковид, да се освобождава от 10-дневната карантина и да може да остане на работа, ако PCR тестът е отрицателен и направен минимум на третия ден от контакта със заразата. Предлага се и да се дадат правомощия на здравния министър  да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

c