Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Изложба показва в Ген. Тошево архива на местния благодетел Христо Минчев

Фотодокументална изложба с материали на краеведа  Илия Кишишев е представена в НЧ „Светлина – 1941“ в Генерал Тошево. Организатор на събитието е Регионална библиотека „Дора Габе“ – град Добрич, а акцент в експозицията е богатият личен архив от снимки и документи на фамилията на Христо Минчев от село Касъм (днес град Генерал Тошево). Той е бил чифликчия – благодетел за местните българи, дарител и спомоществовател на много инициативи, свързани с развитието на селото преди периода на румънската окупация и след възвръщането на Южна Добруджа.

Христо Минчев е бил и организатор на дарителска кампания през 1940 година за посрещането на българите от Северна Добруджа. Минчев е най-щедрият благодетел в село Касъм в трудните за преселените българи дни.

Любопитна част от изложбата са оригиналните фотографии – ценен документ от историята, запечатали лица и събития, свързани с преселените българи – севернодобруджанци. Много от снимките се показват на за първи път и отбелязват важни моменти, както в частния живот на различни семейства, така и от присъединяването на Южна Добруджа към България.

c