Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Днес е Ден на мъжете, на българските металурзи и на ромския език

На 5 ноември се отбелязва Световният ден на мъжете. За първи път в България той се празнува през 2011 година, а в някои държави, като САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта, ЮАР и др., празникът е честван на 19 ноември. Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 година. Според статистиката в целия свят мъжете са с 57 милиона повече от жените.

5 ноември е обявен за професионален празник на българските металурзи през 1963 година. Поводът е влизането в експлоатация на Металургичния завод „Ленин“ в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат „Кремиковци“ (1963).

Днешният ден е и Международен ден на ромския език. Говорен по целия свят, ромският език е запазен и предаван от поколение на поколение през вековете главно в устната си форма. По време на първия ромски конгрес през 1971 г., ромският език е официално признат за език на ромите в Европа. Това доведе до включването му в различни международни регулации, включително в Европейската харта на регионалните езици на малцинствата на Съвета на Европа. В резултат на последователните усилия на ромските интелектуалци, ромският език днес е включен в учебната програма в няколко европейски държави. 

c