Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

33 от общо 40 легла в Ковид-сектора в Добрич са заети, болницата търси доброволци

33 от 40-те легла в Ковид-сектора на МБАЛ Добрич са заети, двама болни са в реанимацията, съобщи за Про Нюз Добрич д-р Георги Желязков.

„Ситуацията не е много добра, в национален мащаб виждате как се разпространява болестта. Случаите постепенно започват да нарастват и при нас. Това е свързано с допълнителна работа и  натовареност, надявам се да няма рязко покачване на случаите“, коментира прокуристът на здравното заведение.

Д-р Кунчев: Благодарение на взетите в Добрич мерки, градът е сред по-малко засегнатите от Ковид

Той посочи, че както във всички други болници е трудно секторът да се обезпечи с лекари. Още по-голям е проблемът с медицинските сестри. „За да обезпечим тази голяма структура, в която натовареността не е никак малка, трябва да вземаме сестри от други отделения, което води до трудно осъществяване на техните графици“, обясни д-р Желязков. Заради това са и апелите от последните две седмици за подкрепа от медицински сестри от извънболничната помощ, които да поемат работа в отделенията, без Ковид-сектора.

От началото на пандемията до сега са екстубирани четирима пациенти, последният от които преди дни. „Това е голямо постижение за колегите, това е един спасен живот, това е тежка и трудна борба. Не всеки ден имаме възможността да имаме екстубирани пациенти“, коментира д-р Желязков. В момента в МБАЛ има настанени двама болни медици, няколко са на домашно лечение. Сред тях няма такива в тежко състояние.

За съжаление двамата доброволци,  които помагаха с дезинфекциране на общите площи, етажните пространства и двора на болницата, са се отказали. Д-р Желязков зави, че всеки, който желае да стане доброволец, е добре дошъл в здравното заведение. Ще му бъде осигурено защитно облекло и всичко необходимо, за да няма никакъв риск.

c