Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

+3000 осигурени анти-ковид легла в хотели ⭐⭐ и ⭐⭐⭐, уточняват условията

снимка: Getty

Хотелиери ще осигурят минимум 3000 легла в усилията за справяне с разпространението на COVID-19 у нас, стана ясно на срещата между представители на бранша с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона, с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 000 легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

„Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19", уточни министър Николова.

По думите ѝ, Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни.

„За нас не е важно кои ще са местата за настаняване. За нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка", заяви министър Николова.

Още вчера тя коментира изразената готовност от собствениците на 5-звездни комплекси да осигурят леглова база, като мярка за облекчаване натовареността на здравната болнична система. Министър Николова бе категорична, че за целта ще се използват хотелски комплекси от среднониския клас - 2 и 3-звездни.

Вицепремиерът уточни също, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които биха контактували.

„Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас", каза още министърът.

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система.

„В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си", коментираха ситуацията от хотелиерския бранш. 

източник: NOVA

c