Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заразен или карантиниран получава болничен, дори РЗИ да уведоми джипито след дни

- Как да докажа отсъствието си от работа заради COVID-19?

Случай на пациент с положителен резултат за коронавирус от няколко дни, но от РЗИ още не са се свързали с него или с неговия личен лекар, за да му бъде издаде болничен лист.

Обяснява изпълняващата длъжността шеф на столичната РЗИ д-р Илонка Маева:

Всеки човек с положителна проба за коронавирус или контактен на заразен има право на болничен лист, който се издава от личния му лекар.

Това важи и за случаите, когато дете е карантинирано заради заразен свой съученик или дете от групата в детската градина/ясла и родителят трябва да остане с него у дома. Тогава обаче болничен лист издава личният лекар на детето.

При недостига на кадри в регионалните здравни инспекции, особено в по-големите градове, извършването на епидемиологичното проучване, което включва прозвъняване на заразения, информиране на джипито му и набиране на информация за контактните на болния, все по-често се бави. Друга причина за по-бавния процес, както обяви преди два дни здравният министър проф. Костадин Ангелов, е, че лабораториите се бавят в подаването на данни към РЗИ - тоест болният е уведомен за положителния тест, но здравните инспектори не са и не могат да задвижат процедурата.

Каква е технологията на процедурата

Веднъж излязъл като положителен резултат обаче, човек влиза в системата и информацията ще стигне до дадената регионална здравна инспекция. След това инспекторите подават данните до съответния личен лекар, който подготвя нужния болничен лист.

Дори това да се случи след няколко дни, болничният се издава от датата на положителния резултат и е за 14 дни, като при нужда може да се удължи, ако болният не се чувства добре.

Как се процедира с контактните на заразени и родителите на карантинирани ученици или деца

Не само заразените, но и контактните на хора с положителен резултат се сблъскват с проблема забавяне в издаването на болничния, който им се полага. Това от своя страна затруднява оправдаването на отсъствието им от работа.

За тях важи същият принцип. Те също могат да получат със забавяне болничния си, като той ще е от деня на положителния резултат на човека, с когото са контактни, но ще е за 10 дни, според разпоредбите в последната заповед на здравния министър.

Абсолютно същият е и принципът при родителите на заразени или карантинирани ученици или деца от детската градина или ясла. Различното в този случай е, че болничният бива издаван от личния лекар на детето.

Хората са свикнали да си получават болничния лист веднага, но заради невъзможността на РЗИ да се справи толкова бързо процесът се забавя, уточни д-р Маева.

източник: 24 часа

c